سوادکوه کجاست؟ زیباترین شهر مازندران

شهریور ۳۰, ۱۴۰۲
0 نظر
سوادکوه کجاست

سواد کوه، از زیباترین شهرستان های مازندران، در یک منطقه کوهستانی با دامنه های رشته کوه البرز احاطه شده است. توریست ها به علت زیبایی های بکر طبیعی و جاذبه های تاریخی بسیاری که دارد، لقب بهشت گردشگری شمال را به سوادکوه داده اند. این شهرستان که در بین مناطق خشک، جنگلی، مرطوب و کوهستانی قرار گرفته، پوشش گیاهی غنی و آب و هوایی خاص دارد.با اجاره ویلا در لفور می توانید مشکل اقامت خود را حل کرده و سفر بدون دغدغه و خاطره انگیزی را تجربه کنید.

موقعیت جغرافیایی سوادکوه کجاست؟

این شهر تاریخی و تماشایی از شمال به کوهپایه های البرز، کرانه خزر و بخش جنوبی مازندران، از جنوب، به فیروزکوه و مهدی‌ شهر در استان سمنان، از سمت غرب، به بابل و از مشرق به شهر ساری ختم می‌ شود.  سواد کوه (به لهجه مازندرانی سِواد کوو)، در مرز تلاقی سه استان قرار گرفته و فاصله اش با شهرستان ها به صورت زیر است:

  • 17 کیلومتر با مازندران
  • 250 کیلومتر با تهران
  • 134 کیلومتر با سمنان
  • 65 کیلومتر تا فیروزکوه
  • 55 کیلومتر تا شهر قائم شهر

سفر از تهران به سواکوه، با خودروی شخصی و از مسیر جاده فیروزکوه، 3 الی 4 ساعت طول می کشد.

چند مسیر دلچسب برای رسیدن به سوادکوه

در جدول زیر به مسیرهای دسترسی به سوادکوه اشاره شده است:

جاده شوسه سواد کوه این جاده، یکی از محورهای سه گانه مازندران، به نواحی مرکزی کشور می باشد. نقش مهمی در صنعت اقتصاد و حمل و نقل دارد، و به دلیل وجود مناظر دیدنی و طبیعی اعم از جنگل، رودخانه، کوهستان، شالیزار و… از زیبا ترین جاده های ایران به شمار می رود.
مسیر کیسلیان این مسیر 30 کیلومتری، از زیر آب شروع شده و به لاجیم ختم می شود؛ به علت عبور از داخل جنگل، تفرجگاه های بسیاری دارد. افراد زیادی در فصول بهار و تابستان، این منطقه دلربا با چشم اندازهای طبیعی را، برای گذراندن اوقات فراغت انتخاب می کنند.
اتوبان آلاشت این جاده وسیع که از منطقه آزاد مهر پل سفید عبور می کند، 35 کیلومتر است. جاده آلاشت با چشم‌ اندازهای جنگلی در ارتفاعات مشرف بر دره زیرآب، تونل‌ های معادن زغال سنگ و… که در آخر به ییلاق آلاشت منتهی می‌ گردد از جاذبه‌ های منطقه سوادکوه به‌ شمار می‌ رود. این مسیر در فصل تابستان بیشترین تردد گردشگران را دارد.
جاده خطیرکوه این جاده در ۱۵ کیلومتری جنوب پل سفید از خط القعر رودخانه خطیرکوه که از موازات آن می‌ گذرد، به استان سمنان راه پیدا می‌ کند. علاوه بر برخورداری از مناظر بکر، به لحاظ راه ارتباطی با قلعه کنگلو، از جاذبه‌ های گردشگری منطقه سوادکوه به‌ شمار می‌ آید.
پل سفید – محمودآباد این مسیر با گذر از محلات خانقاپی و مناطق جنگلی، به بخش دودانگه شهرستان ساری راه می‌ یابد و از لحاظ حمل فراورده‌ های جنگلی، صنایع تبدیلی شرکت چوب فریم و معدن فلورین، دارای اهمیت تجاری-صنعتی می‌ باشد و در فصل تابستان از اتراق‌ گاه‌ های معروف مسافران به حساب می‌ آید.

 

دیدنی ها و جاذبه های توریستی در بهشت گردشگری شمال

سوادکوه، به دلیل داشتن جاذبه های طبیعی و تاریخی، اقلیم متفاوت و جذابیت های فرهنگی، هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. همچنین با وجود زیرساخت های اولیه، مثل قرار داشتن پل ورسک، راه آهن و مسیرهای مختلف، گردشگران بیشتری به این منطقه می آیند تا پل ورسک، آلاشت، جنگل راش سنگده، آبشار گزو، دریاچه شور مست و… را ببینند.

پل ورسک، پل پیروزی متفقین (در جنگ جهانی دوم)

پل ورسک

این پل در روستای ورسک واقع در شهرستان سواد کوه، یکی از بزرگترین و زیبا ترین پل‌ های راه‌ آهن است که در ایران وجود دارد. پل ورسک، در مسیر راه‌ آهن تهران-مازندران واقع شده است. این پل، در سال 1315 توسط یک شرکت دانمارکی، و با مهندسی تریشی لادیسلاوس فون رابسویچ بین دو کوه عباس آباد ساخته شد.

مسیر راه آهن تهران-شمال در ارتفاع 110 متری از زمین قرار دارد و با دهانه 66 متری یکی از شاهکارهای مهندسی به شماره می‌ آید. این پل، نقش مهمی در جنگ جهانی دوم داشته و در سال 1356 به عنوان یکی از آثار ملی ثبت شده است. همچنین در ساخت پل ورسک، هیچ آهنی به کار نرفته و فقط از شن، سیمان و آجر تشکیل شده است. ساخت خط راه آهن و پل ورسک در زمان پهلوی، اقدامی مهم و تاثیرگذار در صنعت و حرفه مهندسی ایران بود، به همین علت، تصویر پل ورسک، پشت اسکناس های 200 ریالی آن زمان چاپ شد.

آلاشت

آلاشت

آلاشت سواد کوه، در استان مازندران قرار دارد که دارای طبیعتی زیبا و بی نظیر با تاریخچه ای جالب، و فرهنگی متنوع است. اسم این شهر کوچک در زبان مازندرانی به معنی آشیانه عقاب است، زیرا در کوه های مرتفع این منطقه، عقاب های فراوانی زندگی می کنند. آلاشت زادگاه رضا پهلوی، بنیان گذار سلسله پهلوی است که اکنون خانه کوچک و خشتی او به عنوان موزه مردم شناسی به گردشگران معرفی می شود. از دیگر جاذبه های توریستی آلاشت می توان به بافت تاریخی، معبد دختر پاک، رصدخانه آلاشت و… اشاره کرد.

جنگلی با درختانی به قدمت ایران باستان

جنگل راش به منطقه ای چند هکتاری در دل جنگل های روستای سنگده گفته می شود که قدمت بعضی از درختان آن، به 40 میلیون سال هم می رسد. این جنگل زیبا در دل درختان انبوه هیرکانی قرار دارد. بومی های سنگده، به این محل (مرسی سی) می گویند. درختان راش که قوی و تنومند اند، از خانواده بید هستند. جنگل راش سنگده، پوشش گیاهی متراکم و متنوعی دارد و دارای چشم انداز فوق العاده ای از کوه های بلند و مه گرفته است.

آبشاررویایی گزو

آبشار گزو

آبشار گزو یکی از زیبا ترین و مرتفع ترین آبشارهای استان مازندران است، که در دل جنگل های هیرکانی و بکر لفور در سواد کوه قرار دارد. این آبشار، از ارتفاع 48 متری جاری است که در پایین آن حوضچه ای از آب زلال قرار دارد. آبشار گزو، به دلیل مجاورت با امامزاده سه تن گزو، به این نام شناخته می شود. این امامزاده دارای سه قبر است که سه برادر به نام‌ های حسین، حسن و علی هستند که مقصدی مذهبی و تاریخی برای بازدید کنندگان به وجود آورده است. برای رسیدن به آبشار گزو، دو مسیر وجود دارد:

  1. از طریق جاده روستای جمشید آباد، در 5 کیلومتری زیرآب لفور
  2. از مسیر جاده فیروزکوه تا شیرگاه

آبشار گزو، یک مکان عالی برای گردشگران و کوهنوردان است. بهترین فصل برای بازدید از آبشار Gezo بهار است. درست زمانی که جنگل Lefur با شکوفه دادن درختان و گل های رنگارنگ، معطر می شود. در فصل تابستان نیز می توانید به این منطقه دلنشین بروید و با شنا در حوضچه ای پر آب که در پایین آبشار قرار دارد، خود را خنک کنید.

 رودخانه ای زیبا در دل جنگل پلنگ دره

آبشار پلنگ دره

رودخانه، در امتداد جنگل پلنگ دره و منطقه شیرگاه جریان داشته و به آبشار همین جنگل منتهی می شود. آبشار پلنگدره 8 متر ارتفاع دارد که روی یک حوضچه سنگی می ریزد و منظره ای دیدنی برای گردشگران به نمایش می گذارد. این منطقه بکر و خوش آب و هوا، در فصول گرم سال گردشگران زیادی را جذب می کند. برای لذت بردن از رودخانه پلنگ دره، بهتر است لباس، کفش مناسب، ناور، کلاه، عینک دودی، کرم ضد آفتاب و پماد ضد گزش حشرات به همراه داشته باشید. همچنین نظافت محل و حفظ محیط زیست را هم فراموش نکنید.

دریاچه شورمست مکانی دیدنی و دلچسب

دریاچه شورمست

شورمست، تنها دریاچه طبیعی در سوادکوه است که با وسعت 15 هزار متر مربع در 6 کیلومتری شهر پل سفید قرار دارد. در نزدیکی دریاچه روستایی به همین نام است که ابتدا چشم اندازی از زیبایی طبیعت که دریاچه را در خود حصار کرده است، به چشم می خورد. این دریاچه کوچک، مکانی عالی برای کسانیست که می خواهند گشت و گذاری چند ساعته در دل طبیعت داشته باشند. آب و هوای مطبوع و دلپذیر دریاچه شورمست با داشتن امکانات رفاهی و اقامتی؛ آن را به مکانی عالی برای تجربه های جدید مثل قایق سواری، ماهیگیری و دوچرخه سواری گروهی تبدیل کرده است.

تنها رصد خانه مازندران در آلاشت

رصدخانه آسمان نمای آلاشت، با اسم رصدخانه آیت الله صالحی مازندرانی، در شهر آلاشت سواد کوه قرار دارد. این مجموعه اولین و تنهاترین رصدخانه استان مازندران است که در سال 1386 با هدف ایجاد طرح آموزشی و افزایش جاذبه های تفریحی و توریستی به افتتاح رسید.

غار زنگیان

یکی از زیبا ترین غارهای منطقه سواد کوه؛ غار زنگیان واقع در دهکده Zangian است که پایین روستای زنگیان و دهستان ولوپی قرار دارد و از سمت غرب، به روستای ارات بن می رسد. همچنین طاق های طبیعی و دهلیزهایی به ابعاد 720 متر دارد که به یکی از جاذبه های گردشگری سواد کوه تبدیل شده است. غار زنگیان که توسط چندین صخره محاصره شده، در زمان مغول به عنوان زندان مورد استفاده قرار می گرفت و به غار دیگری در منطقه لیند راه داشته که به مرور زمان، در اثر ریزش های پی در پی، این مسیر مسدود شد.

آرامشی مجذوب کننده در سکوت جنگل لفور

جنگل لفور

یکی از جنگل های چند میلیون ساله هیرکانی، جنگل لفور است که در منطقه سوادکوه و دهستان لفور قرار دارد. این جنگل با پوشش گیاهی و جانوری غنی، هوای پاک و تمیز و آبشار های متعدد، بهترین گزینه برای دور شدن از هیاهوی زندگی شهری، و تجربه آرامش و سکوت در دل جنگل به شمار می رود.  از جذاب ترین جاذبه های این جنگل، هفت آبشار تیرکن است؛ که در یک محدوده نسبتا کوچک اما شکیل، در دل جنگل لفور قرار دارد. علاوه بر این، در این منطقه با بازارچه های محلی و بومی، مواجه خواهید شد که محصولاتی نظیر آلوچه و دیگر میوه ها، دوغ، رب، کلوچه و… را می فروشند.

این جنگل از جنوب به ارتفاعات البرز، از شمال به جنگل های شیرگاه، از غرب به منطقه بابل کنار و همین طور از شرق به جنگل های بخش زیر آب و جوارم منتهی می شود. در جنگل لفور می توانید تفریحات زیر را تجربه کنید:

  • جنگل نوردی
  • آب تنی
  • ماهی گیری
  • دیدن آبشار های گوناگون و پر آب
  • کمپینگ
  • عکاسی
  • طبیعت گردی و…

برای رسیدن به جنگل لفور از تهران، باید مسیر خود را از جاده تهران-فیروزکوه شروع کنید. در نهایت با گذر از پل سفید، وارد این جنگل هیرکانی می شوید.

غار اسپهبد خورشید، مکانی فارغ از گذر زمان

غار اسپهبد

اسپهبد خورشید، یکی از غارهای تاریخی است که بومیان به آن غار دیوکالی می گویند. این جاذبه دیدنی در منطقه دوآب در 19 کیلومتری جنوب شهر پل سفید، در شهرستان سوادکوه مازندران قرار دارد. این غار دارای بزرگترین قوس ورودی طبیعی در جهان با اندازه 80 در 100 متر است و در سال 1335 برای اولین بار از سوی هیئت غارشناسان ایران کشف شد. در گذشته از غار اسپهبد خورشید استفاده جنگی می‌ کردند؛ به همین دلیل این حفره سنگی با اسم های متفاوتی، از جمله قلعه یا طاق عایشه گرگیلی ، نیز شناخته می شود.

سد لفور فضایی ایده آل برای گردشگران

سد لفور

سد لفور در شهرستان سواد کوه شمالی استان مازندران قرار دارد. سد لفور جدا از جاذبه های دیدنی اش، قله هایی زیبا برای کوهنوردی و جنگل‌ نوردی دارد. این سد، نقش حیاتی برای مردم و محیط زیست این منطقه دارد، زیرا آب سه رودخانه خروشان شمال، با نام‌ های کارسنگ رود، اسکلیم روهار و آذررود به آن سرازیر می‌ شود که آب شرب روستاییان این منطقه و شهر های اطراف، را تامین می کند.

تاریخچه شهرستان سوادکوه

این شهرستان از نظر تاریخی، یکی از قدیمی ترین مناطق مسکونی بوده و به دوران باستان برمی گردد. سواد کوه تحت حکومت های هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و طبرستان اداره می شده و در دوران مختلف تاریخی، همواره مورد یورش کشورهای همسایه قرار می گرفته است. تپوری‌ ها، یکی از قبایل ایرانی بودند که در منطقه کوهستانی سوادکوه مازندران زندگی می‌ کردند و با حفظ آزادی و استقلال خود در برابر تسخیرگران مقاومت می‌ کردند؛ و نام این شهرستان را سواد کوه انتخاب کرده اند که به معنای کوه سبز است.

در دوران پس از اسلام، این منطقه گاه پناهگاه حکام طبرستان و محل بروز قیام بوده و نقش مهمی در تاریخ و فرهنگ کشور داشته است. بخشی از این شهرستان، در سال 1392 جدا شده و به شهر شیرگاه متصل گردید؛ قسمت مجزا که سوادکوه شمالی نام دارد از بخش های نارنجستان و مرکزی در تابعیت استان مازندران است.

دلایل جدایی شهرستان سواد کوه عبارتند از:

  • ساکنان سوادکوه شمالی عمدتا از قبایل لار و لارستان هستند که به زبان لری صحبت می‌ کنند و تفاوت فرهنگی، زبانی و قومی با افراد ساکن در سوادکوه دارند.
  • فاصله جغرافیایی و دور افتادگی بین دو نقطه سوادکوه و سواد کوه شمالی.
  • تقاضای مردم و نمایندگان منطقه برای دستیابی به خودمختاری و تسریع در رفع مشکلات و نیازهای منطقه.

فرهنگ و نوع گویش مردم سواد کوه

فرهنگ سوادکوه

مردم در این شهرستان به گویش سوادکوهی از زبان طبری مازندرانی صحبت می‌ کنند. این گویش کمتر تحت تاثیر زبان‌ های دیگر قرار گرفته و بسیاری از کلمات آن به زبان پهلوی و آرامی باز می‌ گردد. بیشتر فرهنگ اهالی در این منطقه، به مازندران برمی گردد، مردم سوادکوه به آداب و رسوم و سنت‌ های خود پایبند هستند و در مناسبت‌ های مختلف مانند عید نوروز، عید قربان، عید فطر، شب یلدا و…مراسم‌ های خاص خود را برگزار می‌ کنند.

بعضی از مراسم‌ منحصر به فرد اهالی سوادکوه

از معروف ترین مراسم های منحصر به فرد مردم سوادکوه؛ سال نور، سال تیر و سال دَس می باشد.

سال نور

مردم سواد کوه مراسم سال نور را همزمان با فرا رسیدن بهار، جشن می گیرند و به شادمانی و سرور می پردازند. نورافشانی و شعله ور کردن آتش های بزرگ در جاذبه های طبیعی منطقه از مراحل این جشن است. همچنین آنان با این کار، زندگی خود را مورد لطف و مدیون نور خورشید قلمداد می‌ کنند.

سال دَس

مردم در این روز که با پایان زمستان مصادف است، با جمع آوری چغال های باغات خود و فروش آن‌ ها به بازار، سال جدید را آغاز می‌ کنند. این رسم نشان دهنده فعال بودن و پولدار شدن مردم سوادکوه است که با کار و تلاش، درآمد خود را افزایش می‌ دهند.

سال تیر

اهالی سوادکوه با شروع تابستان، جشنی به نام سال تیر می گیرند و در آن با تیراندازی به همتای خود تبریک می‌ گویند. این رسم نشان دهنده قدرت و شجاعت مردم سوادکوه است که در دفاع از خود و خانواده‌ شان همواره آمادگی دارند.

کسب و کار مردم سواد کوه

موقعیت اقتصادی مردم ساکن در شهرستان سوادکوه، بستگی به شرایط جوی و گردشگران دارد و عمدتا از کشاورزی، دامپروری، زنبورداری، صنایع دستی، گردشگری و خدمات به عنوان منبع درآمد استفاده می کنند.

  • کشاورزی در این منطقه به دلیل خاک حاصلخیز، آب و هوای معتدل و بارش‌ های فراوان، رونق خوبی دارد و محصولات متنوعی مانند برنج، گندم، جو، ذرت، چغال، گلابی، سیب، آلبالو، گردو، بادام، پسته، انار، انجیر و… تولید می‌ شود.
  • دامپروری در سواد کوه؛ به دلیل وجود مراتع و کوهستان‌ های سرسبز، رونق دارد که گوشت، شیر، پشم، پوست و… مورد نیاز اهالی را نیز تامین می کند.
  • زنبورداری در منطقه سوادکوه به دلیل وجود گل‌ ها و گیاهان دارویی فراوان، فعالیتی پرسود و پرطرفدار است که مردم از آن بهره می‌ برند. عسل تولید شده در این منطقه دارای خاصیت درمانی و کیفیت بالا است، و به بازار‌ های داخلی و خارجی صادر می‌ شود.
  • صنایع دستی در منطقه سوادکوه، به دلیل حفظ فرهنگ و هنری قدیمی، از فعالیت های جذاب و ارزشمند مردم است که از آن برای تولید محصولات شیک، ظریف و باکیفیت بهره می‌ برند. صنایع دستی شامل قالی‌ بافی، جاجيم‌  بافي، حصیر، سفالگری و… می شود.

کلام آخر

سواد کوه کجاست؟ شهرستانی در دامنه های البرز و استان مازندران که تاریخچه و جاذبه هایش نشان از قدمت چند هزار ساله آن دارد. سواد کوه که به تازگی قسمت شمالی آن جدا شده، تنها 250 کیلومتر با شهر تهران فاصله دارد و با رانندگی 3 الی 4 ساعته در جاده فیروزکوه می توانید به این بهشت گردشگری شمال برسید. پل ورسک، آلاشت و رصدخانه اش، جنگل و دهکده راش سنگده، آبشار گزو، رودخانه پلنگ دره، دریاچه شور مست، غار زنگیان، سد و جنگل لفور، غار اسپهبد خورشید و… از مکان های دیدنی و توریستی سوادکوه هستند. رسم و رسوم و لهجه مردم سواد کوه ریشه در فرهنگ مازندران و گویش طبری دارد، درآمد اهالی این شهرستان با جمعیت 43919 نفری، از کشاورزی، دامپروری، زنبورداری، صنایع دستی و گردشگری حاصل می شود.

بهترین زمان برای سفر به این شهرستان زیبا، تابستان و بهار است. ویلا لفور، بهترین اقامتگاه ها با امکانات رفاهی بی نظیر را در منطقه سوادکوه در اختیار مسافران قرار می دهد، از ویلا های مجلل گرفته تا کلبه های چوبی در دل جنگل!

 

ما در آنلاینر بیش از 12 سال است که‌ به صورت تخصصی در حوزه‌ های مختلف سئو (تولید محتوا، آن پیج، آف پیج، و تکنیکال) فعایت می‌ کنیم. تیم ما تشکیل شده از دوازده کارشناس در هر کدام حوزه‌ها و در بخش تولید محتوا نویسنده‌ های متخصص، به‌ روز و  با تجربه‌ی ما  همواره تلاش می‌ کنند تا باکیفیت‌ ترین و یونیک‌ ترین محتوا ها را ارائه دهند.

پیام بگذارید